Friday, December 16, 2016

ជនជាតិ​បារាំង​ម្នាក់​នៅ​សៀមរាបទទួល​ពាន​រង្វាន់​ពី​ការ​​យក​សរសៃ​ដើម​ឈូក​ត្បាញ​ធ្វើ​ជា​កំណាត់​និង​ក្រមា



អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​បារាំង ម្នាក់ បាន​រក​ឃើញ​ថ្មី​បំផុត​នូវ​បច្ចេកទេស​យក​សរសៃ​ដើម​ឈូក​មក​ធ្វើ​ជា​អំបោះ​ផលិត​បាន​ជា​កំណាត់ កាត់​សម្លៀក​បំពាក់ ក្រមា និង​វត្ថុ​ប្រើប្រាស់​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ។

ផលិតកម្ម​សម្លៀក​បំពាក់ ក្រមា និង​វត្ថុ​ប្រើប្រាស់​ជា​ច្រើន​មុខ​ដែល​ធ្វើ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​ក្នុង​ទឹកដី​ខេត្ត​សៀមរាប កំពុង​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រទេស​ជា​ច្រើន​ដែល​មាន​បច្ចេកវិទ្យា​ជឿនលឿន​នៅ​ក្នុង​ពិភពលោក​ភ្ញាក់ផ្អើល និង​ទទួល​ស្គាល់​នូវ​ផលិតផល​ដែល​កំពុង​ធ្វើ​ដោយ​ដៃ​សុទ្ធសាធ​មួយ​នេះ។

បុរស​ជនជាតិ​បារាំង ម្នាក់ ដែល​ជា​អ្នក​ជំនួញ​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត​សៀមរាប បាន​ទទួល​រង្វាន់ ៣​លើក​ក្នុង​រយៈពេល ៤​ឆ្នាំ​មក​នេះ​ទៅ​លើ​ស្នាដៃ​ដែល​រក​ឃើញ​ថ្មី គឺ​យក​ដើម​ឈូក​ធ្វើ​ជា​សរសៃ​អំបោះ​ដែល​អាច​ត្បាញ​ធ្វើ​ជា​កំណាត់​ទៅ​កាត់ដេរ​សម្លៀក​បំពាក់ និង​ក្រមា ឱ្យ​មនុស្ស​ទូទៅ​ប្រើប្រាស់​បាន។

អ្នក​គ្រប់គ្រង​ទូទៅ​របស់​ក្រុមហ៊ុន​វាយនភណ្ឌ​សមធម៌​តម្បាញ​ឈូក (Samatoa Lotus Textiles) ដែល​កំពុង​ធ្វើ​ជំនួញ​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត​សៀមរាប គឺ​លោក អេវិន ដេឡាវ៉ាល (Awen Delaval)។ លោក​មាន​ប្រសាសន៍​ថា ចាប់​តាំង​ពី​ឆ្នាំ​២០១២ មក លោក​បាន​ទទួល​រង្វាន់​ពី​អង្គការ​យូណេស្កូ (UNESCO) ទៅ​លើ​ស្នាដៃ​ឯក​ក្នុង​ការ​ផលិត​អំបោះ​ចេញ​ពី​ដើម​ឈូក។ នៅ​ឆ្នាំ​២០១៥ លោក​បាន​ទទួល​រង្វាន់​មួយ​ទៀត​ពី​ប្រធានាធិបតី​បារាំង លោក ហ្វ្រង់ស្វ័រ ហូឡង់ដ៍ (Frangois Hollande) ហើយ​នៅ​ខែ​វិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០១៦ គឺ​លោក​ទើបតែ​បាន​ទទួល​រង្វាន់​ពី​វិទ្យាស្ថាន​វិស្វករ និង​បច្ចេកវិទ្យា​នៃ​ទីក្រុង​ឡុងដ៍ ប្រទេស​អង់គ្លេស ១​ទៀត ស្ដីពី​ការ​រក​ឃើញ​អំបោះ​ធ្វើ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​នេះ។

ស្ត្រី​អ្នក​ធ្វើ​ការ​នៅ​ការដ្ឋាន​ផលិត​អំបោះ​ពី​សរសៃ​ឈូក នៅ​សៀមរាប នាំ​គ្នា​កាច់​ដើម​ឈូក​ទាញ​យក​​សរសៃ​អំបោះ កាល​ពី​ថ្ងៃ​ទី​១២ ខែ​ធ្នូ ឆ្នាំ​២០១៦។ RFA/Hang Savyouth
 លោក អេវិន ឱ្យ​ដឹង​ថា មូលហេតុ​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​រូប​លោក​ចាប់​ផ្ដើម​ស្រាវជ្រាវ​រក​ឃើញ​អំបោះ​ធ្វើ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​នេះ គឺ​បន្ទាប់​ពី​លោក​បរាជ័យ​លើ​មុខ​ជំនួញ​សូត្រ ដែល​ប្រឹងប្រែង​រក​ស៊ី​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ខ្មែរ​ជា​ច្រើន​ឆ្នាំ​មក​ហើយ។ បុរស​ជនជាតិ​បារាំង រូប​នេះ​បញ្ជាក់​ថា ចាប់​តាំង​ពី​ឆ្នាំ​២០០៣ មក លោក​បាន​មក​ធ្វើ​ជំនួញ​សម្លៀក​បំពាក់​ធ្វើ​ពី​សូត្រ​ធម្មជាតិ តាម​រយៈ​ក្រុមហ៊ុន​សមធម៌​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា ក៏ប៉ុន្តែ​ជា​អកុសល​នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​២០០៨ ក្នុង​ពេល​ដែល​ពិភពលោក​ជួប​វិបត្តិ​សេដ្ឋកិច្ច គឺ​ការ​ផលិត​សូត្រ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ខ្មែរ​ក៏​ធ្លាក់ ពិបាក​រក​ទីផ្សារ ហើយ​ម្យ៉ាង​ទៀត​ការ​បញ្ជា​ទិញ​អំបោះ​ខ្លះ​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម ក៏​ពិបាក ទើប​បង្ខំ​ឱ្យ​លោក​ត្រូវ​ផ្លាស់ប្ដូរ​មុខ​ជំនួញ​សូត្រ ហើយ​ត្រូវតែ​រក​អ្វី​ម្យ៉ាង​ដែល​ថ្មី៖ «ខ្ញុំ​បាន​ចាប់​ផ្ដើម​សាកល្បង​ធ្វើ​អំបោះ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​តាំង​ពី​ឆ្នាំ​២០០៩ ហើយ​វា​បាន​ធ្វើ​ឱ្យ​ដំណើរការ​ថ្មី​នេះ​ប្រសើរ​ឡើង ស្រប​ទៅ​តាម​និមិត្តសញ្ញា​របស់​ក្រុមហ៊ុន​ដែល​ឈ្មោះ​ថា ផ្កាឈូក​ដែរ។ ព្រះពុទ្ធ​ជា​ម្ចាស់​បាន​បង្រៀន​ឱ្យ​យើង​ដឹង​ពី​សារសំខាន់​របស់​ផ្កាឈូក​ដែល​ដុះ​ចេញ​ពី​ភក់ ក៏ប៉ុន្តែ​វា​ល្អ​ស្អាត​ផូរផង់»។

លោក អេវិន បង្ហាញ​អារម្មណ៍​ថា លោក​មាន​មោទនៈ​យ៉ាង​ខ្លាំង បន្ទាប់​ពី​រក​ឃើញ​អំបោះ​ដែល​យក​ចេញពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក ហើយ​ពិភពលោក​បាន​ជូន​រង្វាន់​ដល់​លោក​បែប​នេះ។ បច្ចុប្បន្ន​នៅ​ភូមិ​តូច​មួយ​ជិត​ភ្នំ​ក្រោម នៃ​សង្កាត់​សៀមរាប ក្រុង​សៀមរាប មាន​ស្ត្រី​អ្នក​ភូមិ​ជា​ច្រើន​នាក់ ត្រូវ​បាន​ក្រុមហ៊ុន​សមធម៌​តម្បាញ​ឈូក ជួល​ឱ្យ​ធ្វើ​ការងារ​កាត់​ដើម​ឈូក​ជា​កំណាត់ៗ ហើយ​ទាញ​យក​សរសៃ​ដើម​របស់​វា​មក​ធ្វើ​ជា​អំបោះ។

អ្នក​គ្រប់គ្រង​ការដ្ឋាន​ផលិត​អំបោះ​ពី​សរសៃ​ឈូក អ្នកស្រី ជិន សុវិន មាន​ប្រសាសន៍​ថា ជា​រៀងរាល់​ថ្ងៃ​មាន​ស្ត្រី​ពី​១៣ ទៅ ១៥​នាក់ ដែល​មក​ធ្វើ​ការ​កាត់​ដើម​ឈូក​ទាញ​យក​សរសៃ​អំបោះ​នេះ ដោយ​ពួកគេ​អាច​ទទួល​បាន​កម្រៃ​ជា​មធ្យម​ប្រហែល ១៥០​ដុល្លារ​ក្នុង ១​ខែៗ៖ «អ្នក​ភូមិ​ហ្នឹង​គាត់​ចូល​ចិត្ត​ធ្វើ​មិន​សូវ​ពិបាក​ទេ ចំពោះ​ការ​រក​ស្រីៗ​មក​ធ្វើការ ពីព្រោះ​នៅ​ក្នុង​ម្លប់»។ក្នុង​១​ថ្ងៃៗ​គេ​អាច​ផលិត​អំបោះ​ពី​ដើម​ឈូក​បាន​ប្រហែល​ជាង ១.០០០​ម៉ែត្រ ដោយ​ដើម​ឈូក​មិន​ពិបាក​រក​ទេ គឺ​អាច​ទិញ​ពី​កសិករ​នៅ​ជុំវិញ ដោយ​ក្នុង​១​តោន​ដើម​ឈូក​គឺ​ថ្លៃ ១០០​ដុល្លារ​អាមេរិក។ ការ​ផលិត​អំបោះ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​នេះ វា​មិន​ត្រឹមតែ​បង្កើត​ការងារ​ឱ្យ​មនុស្ស​ជាច្រើន​បាន​ធ្វើ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ វា​ក៏​ជា​ការ​ផ្ដល់​ទីផ្សារ​ដំណាំ​ឈូក​ឱ្យ​កសិករ​ជា​ច្រើន​នាក់​ដែរ។

កសិករ​ដាំ​ឈូក​ម្នាក់ នៅ​ភូមិ​ចុងស្រុក សង្កាត់​សៀមរាប លោក អុន ជន មាន​ប្រសាសន៍​ថា បច្ចុប្បន្ន​លោក​មាន​ដី​ទំហំ ៥​ហិកតារ ហើយ​លោក​បាន​ចែក​គ្នា​ដាំ​ស្រូវ ២.៥​ហិកតារ និង​ដាំ​ឈូក ២.៥​ហិកតារ។ លោក អុន ជន បញ្ជាក់​ថា បច្ចុប្បន្ន​ដំណាំ​ឈូក គឺ​លក់​បាន​ថ្លៃ​ជាង​ស្រូវ៖ «ឈូក​វា​មាន​តម្លៃ​ជាង​ស្រូវ ពេល​យើង​បេះ​ផ្លែ​អស់​គេ​ទិញ​ដើម​វា​ទៅ​ធ្វើ​ជា​អំបោះ​សូត្រ គឺ ១​ឡូ​ក្រាម​លក់​បាន​ពី ៣៥០ ទៅ ៤០០​រៀល​ដែរ»។

នៅ​ឯ​ភូមិ​អដ្ឋទ្វា នៃ​សង្កាត់​សៀមរាប នោះ មាន​ភូមិគ្រឹះ​មួយ​ដែល​ជា​របស់​ក្រុមហ៊ុន​សមធម៌​តម្បាញ​ឈូក គឺ​មាន​តួនាទី​ផលិត​កំណាត់​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ ដែល​ធ្វើ​ពី​អំបោះ​សរសៃ​ឈូក ព្រមទាំង​កែច្នៃ​កាត់​ដេរ​ឱ្យ​ទៅ​ជា​សម្លៀក​បំពាក់ និង​វត្ថុ​ប្រើប្រាស់​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ​ទៀត។ វត្ថុ​ប្រើប្រាស់​ដែល​ច្នៃ​ពី​កំណាត់​ឈូក​ទាំង​នោះ ត្រូវ​បាន​គេ​ជ្រលក់​ពណ៌​ធម្មជាតិ​ផ្សេងៗ​គ្នា ដោយ​ពណ៌​ទាំង​នោះ​គឺ​គេ​ផ្សំ​ពី​សំបក ព្រមទាំង​ផ្លែ​ឈើ​នៅ​ក្នុង​ស្រុក។

អ្នក​គ្រប់គ្រង​ហាង​លក់​កំណាត់​ធ្វើ​ពី​សរសៃ​ឈូក កញ្ញា បេង បូពិដោរ ឱ្យ​ដឹង​ថា បច្ចុប្បន្ន​មាន​អតិថិជន​បរទេស​ជា​ច្រើន​ចាប់​អារម្មណ៍​ទៅ​លើ​កំណាត់​ដែល​ធ្វើ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​នេះ ពីព្រោះ​គេ​យល់​ថា វា​ជា​ផលិតផល ធម្មជាតិ ដែល​ធ្វើ​ដោយ​ដៃ ប៉ុន្តែ​ចំពោះ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​វិញ មិន​សូវ​ចាប់​អារម្មណ៍​ទេ ពីព្រោះ​តែ​ផលិតផល​នេះ​លក់​ថ្លៃ ដូចជា​ក្រមា ១​អាច​ថ្លៃ​ពី ២០០ ទៅ ៤០០​ដុល្លារ និង​សម្លៀក​បំពាក់ ១​កំប្លេ ថ្លៃ​ប្រហែល​ ២.០០០​ដុល្លារ​ជាដើម៖ «បញ្ជា​ទិញ​ពី​ក្រៅ​ប្រទេស​ច្រើន ខ្ញុំ​ទទួល​តែ​ភ្ញៀវ​ចូល​មក​ទី​នេះ និង​គ្រប់គ្រង​ហាង​លក់​នៅ​តាម​សណ្ឋាគារ​មួយ​ចំនួន ក្នុង​ខេត្ត​សៀមរាប ទេ»។

អ្នក​ស្ម័គ្រ​របស់​ក្រុមហ៊ុន​សមធម៌​តម្បាញ​ឈូក​ម្នាក់ ដែល​ជា​ជនជាតិ​បារាំង នាង អ៊ីណា ហ្សឺមីយើស៍ (Ina Gemieux) មាន​ប្រសាសន៍​ថា បច្ចុប្បន្ន​ក្រុមហ៊ុន​របស់​នាង​មិន​ត្រឹមតែ​អាច​ផលិត​អំបោះ​ចេញ​ពី​សរសៃ​ដើម​ឈូក​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ គឺ​ថែម​ទាំង​អាច​ផលិត​អំបោះ​ចេញ​ពី​ដើម​ចេក ដើម​ដូង ដើម​ត្នោត ចេញ​ពី​ផ្លែ​គ និង​កប្បាស មក​ត្បាញ​ធ្វើ​ជា​កំណាត់​រួមគ្នា​ផង។ ផលិតផល​ទាំង​នោះ គឺ​ជា​ធម្មជាតិ​សុទ្ធសាធ​ដែល​ជួយ​ឱ្យ​ជីវិត​រស់​នៅ​មាន​សុខភាព​ល្អ។ បច្ចុប្បន្ន ក្រុមហ៊ុន​សមធម៌​តម្បាញ​ឈូក ដែល​មាន​គោលការណ៍​ជួយ​លើក​កម្ពស់​ស្ត្រី​ខ្មែរ​បាន​ពង្រីក​អាជីវកម្ម​អំបោះ​សរសៃ​ឈូក​របស់​ខ្លួន​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត​ចំនួន​២ របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា គឺ​នៅ​តំបន់​កំពីងពួយ ស្រុក​បាណន់ ខេត្ត​បាត់ដំបង និង​នៅ​ក្រុង​សៀមរាប ខេត្ត​សៀមរាប។

ទីផ្សារ​លក់​ផលិតផល​ធ្វើ​ពី​អំបោះ​ដើម​ឈូក​នេះ គឺ​នៅ​ក្រុង​ហុងកុង នៅ​សហរដ្ឋអាមេរិក នៅ​ជប៉ុន និង​បណ្ដា​ប្រទេស​សហគមន៍​អឺរ៉ុប ជា​ច្រើន​ទៀត។ ក៏ប៉ុន្តែ​បច្ចុប្បន្ន ក្រុមហ៊ុន​ដែល​ផលិត​កំណាត់​ពី​អំបោះ​សរសៃ​ដើម​ឈូក​នៅ​មាន​កម្រិត​នាំ​ចេញ​តិចតួច​នៅ​ឡើយ បើ​គិត​ជា​ទឹក​ប្រាក់​ប្រហែល​ជាង ៣​ម៉ឺន​ដុល្លារ​អាមេរិក ក្នុង ១​ឆ្នាំៗ៕

No comments:

Post a Comment