មន្ត្រីសង្គមស៊ីវិលក្នុងខេត្តព្រះសីហនុ ស្នើដល់មន្ត្រីជំនាញ ត្រូវមានវិធានការផ្លូវច្បាប់ឲ្យបានធ្ងន់ធ្ងរ ទៅលើក្រុមអាជីវករទាំងឡាយណា ដែលមុខទំនិញរបស់ពួកគេ ត្រូវមន្ត្រីជំនាញរកឃើញមានសារធាតុគីមី ដាក់លក់នៅលើទីផ្សារ ដែលនាំឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់។
មន្ត្រីសាខាកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ ធ្វើពិសោធន៍រកឃើញសារធាតុគីមី នៅលើគ្រឿងសមុទ្រស្រស់មួយចំនួន ដែលអាជីវករដាក់លក់នៅលើទីផ្សារវាលរេញ និងផ្សារលើ។
អនុប្រធានសាខាកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ លោក ជា ប៉ិច បញ្ជាក់ថា មន្ត្រីជំនាញបានដុតបំផ្លាញ បង្គា និងមឹកស្រស់សរុបមានចំនួនជាង ៥០គីឡូក្រាម ដែលមន្ត្រីជំនាញកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ ចាប់ និងដកហូត ពីក្រុមអាជីវករ នៅផ្សារវាលរេញ និងផ្សារលើ។
មន្ត្រីជំនាញរូបនេះ ព្រួយបារម្ភអំពីខុសភាព របស់ប្រជាពលរដ្ឋ នៅគ្រាស្ថាប័ននេះ បាននាំយកមន្ទីរពិសោធន៍ចល័តពីអគ្គនាយកដ្ឋានកាំកុងត្រូល មកពិសោធន៍គ្រឿងសមុទ្រ ឬម្ហូបសមុទ្រស្រស់ៗ រយៈពេល ៣ថ្ងៃ ចាប់ពីថ្ងៃទី១៧ ដល់ថ្ងៃទី១៩ ខែមករា ហើយបានរកឃើញ បង្គារ និងមឹកស្រស់ ព្រមទាំងស្ពៃជ្រក់ មានមានផ្ទុកសារធាតុគីមី ដែលត្រូវហាមឃាត់មិនឲ្យប្រើប្រាស់ទៅលើចំណីអាហារ។
លោក ជា ប៉ិច រៀបរាប់ថា គ្រឿងសមុទ្រស្រស់ ដែលអាជីវករដាក់លក់ នៅតាមចិញ្ចើមផ្លូវជាតិលេខ ៤ នៅទល់មុខផ្សារវាលរេញ ស្រុកព្រៃនប់ មន្ត្រីជំនាញត្រួតពិនិត្យមុខទំនិញ ២០ប្រភេទផ្សេងគ្នា បានរកឃើញស្តង់លក់គ្រឿងសមុទ្រស្រស់ ២តូប មានផ្ទុកសារធាតុគីមី ទៅលើបង្គារស្រស់ប្រមាណ ១៤គីឡូក្រាម។ ចំណែកនៅផ្សារលើ ការត្រួតពិនិត្យ ទៅលើស្តង់ ឬតូបអាជីវករលក់ដូរ នៅក្នុងផ្សារនេះចំនួន ៥៣តូប រកឃើញតូបលក់ដូរចំនួន ១១ តូប ដាក់លក់គ្រឿងសមុទ្រស្រស់ គឺប្រភេទបង្គារ និងមឹកស្រស់ជិត ៤០គីឡូក្រាម មានដាក់សារធាតុគីមី ដែលមន្ត្រីជំនាញហាមឃាត់។
លោក ជា ប៉ិច បានអំពាវនាវដល់ក្រុមអាជីវករលក់ដូរចំណីអាហារទូទៅ ត្រូវមានភាពស្មោះត្រង់ ដោយមិនត្រូវលួចដាក់សារធាតុគីមី ទៅលើចំណីអាហារ ដើម្បីទុកលក់ដូរបានយូរ នាំឲ្យប៉ះពាល់ដល់ប្រជាពលរដ្ឋ ជាអ្នកទទួលទាននោះទេ ៖ «ខ្ញុំស្នើសុំទៅដល់អាជីវករលក់ដូរម្ហូបអាហារ និងចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទ ទាំងអ្នកបោះដុះលក់ និងអ្នកលក់រាយ នៅលើទីផ្សារ សូមមេត្តា បញ្ឈប់នូវការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ហាមឃាត់ទៅលើគ្រឿងសមុទ្រ និងមុខម្ហូបគ្រប់ប្រភេទជាបន្តទៅទៀត»។
មន្ត្រីជំនាញចំណីអាហារ លោក ជា ប៉ិច ស្នើ ឲ្យក្រុមអាជីវករលក់ដូរបន្លែត្រីសាច់នានាទូទាំងខេត្តព្រះសីហនុ ត្រូវចូលរួមសហការជាមួយមន្ត្រីជំនាញកាំកុងត្រូល ក្នុងសកម្មភាពចុះត្រួតពិនិត្យរកសារធាតុគីមី នៅលើចំណីអាហារ នៅតាមទីតាំងផ្សេងៗ មានទីផ្សារជាដើម ឲ្យបានទាំងអស់គ្នា ព្រោះអាចនឹងត្រូវប្រឈមមុខច្បាប់ បើក្រុមអាជីវកររូបណារឹងទទឹង មិនសហការជាមួយមន្ត្រីជំនាញ។
មន្ត្រីឃ្លាំមើលការអភិវឌ្ឍសង្គម និងសាធារណៈជនទូទៅ បានគាំទ្រសកម្មភាព របស់មន្ត្រីស្ថាប័នកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ ក្នុងការងារចុះត្រួតពិនិត្យរកសារធាតុគីមីជាបន្តបន្ទាប់ ទៅលើចំណីអាហារ និងបន្លែផ្លែឈើជាដើម ដើម្បីចូលរួមថែរក្សាសុខភាពពលរដ្ឋ។
អ្នកសម្របសម្រួលសមាគមអាដហុក (Adhoc) ប្រចាំខេត្តព្រះសីហនុ អ្នកស្រី ជៀប សុធារី បានស្នើដល់មន្ត្រី ជំនាញកាំកុងត្រូល ឲ្យបង្កើនសកម្មភាពចុះត្រួតពិនិត្យចំណីអាហារនេះ ឲ្យបានញឹកញាប់ជាប្រចាំថ្ងៃ ឬយ៉ាងហោចឲ្យបាន ១សប្ដាហ៍ម្ដង។
អ្នកស្រី សុធារី ដែលជាស្ត្រីមេផ្ទះ និងមានកូនស្រីក្នុងបន្ទុក មានជំងឺក្រពះពោះវៀនប្រចាំកាយរ៉ាំរ៉ៃធ្ងន់ធ្ងរ ត្រូវបញ្ជូនទៅព្យាបាលនៅក្រៅប្រទេស ទៅតាមវេជ្ជបញ្ជា ជាប្រចាំផងនោះ។
អ្នកស្រី បានទទូចដល់មន្ត្រីកាំកុង សាខាខេត្តព្រះសីហនុ បើរកឃើញអាជីវករ និងអ្នកជាប់ពាក់ព័ន្ធរូបណា បានដាក់សារធាតុគីមី ម្ហូបអាហារ និងមុខទំនិញគ្រប់ប្រភេទ ដើម្បីអាចរក្សាទុកលក់ដូរបានយូរ ត្រូវតែនាំជនប្រព្រឹត្តិល្មើសទាំងនោះ ទៅផ្ដន្ទាទោសតាមច្បាប់ ឬដាក់ពិន័យ ឲ្យបានធ្ងន់ធ្ងរ ទើបពួកគេរាងចាល៖ «សូមឲ្យមន្ត្រីជំនាញកាំកុងត្រូលចុះពិនិត្យទំនិញ និងម្ហូបអាហារដាក់លក់នៅលើទីផ្សារ ឲ្យបានញឹកញាប់ ហើយបើសិនជារកឃើញគួរតែមានការផាកពិន័យ និងគួរមានបម្រាមបិទដាក់នៅតាមទីតាំងនីមួយៗដើម្បីជាការពញាក់ស្មារតី ដល់សាមីខ្លួនផង និងប្រាប់ទៅដល់អតិថិជនផង។ ប៉ុន្តែបើមន្ត្រីយើងគ្រាន់តែទៅដកហូតយកគ្រឿងសមុទ្រ ឬមុខទំនិញទាំងនោះយកមក ដុតកម្ទេចចោល ដោយមិនបានអប់រំ និងផ្សព្វផ្សាយ ឲ្យបានទូលំទូលាយ នៅពេលភ្លេចត្រចៀកនឹងទំនិញមានដាក់សារធាតុគីមីទាំងនោះ នឹងវិលត្រឡប់មកវិញ។ សព្វថ្ងៃនេះ មនុស្សយើងភាគច្រើនចង់មានចង់បាន ដោយលែងខ្វល់ខ្វាយពីសុខភាពអ្នកណាទាំងអស់ ដោយសារតែផលប្រយោជន៍ផ្ទាល់ខ្លួនម្នាក់ៗ»។
យ៉ាងណាក៏ដោយចុះ អនុប្រធានសាខាកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ លោក ជា ប៉ិច បានប្រកាសលេខទូរស័ព្ទ ជូនដល់សាធារណជន ឬប្រជាពលរដ្ឋ បើមានព័ត៌មានសង្ស័យថា ទីតាំងណាមួយមានលក់អាហារស្រស់ ឬចំណីអាហារទាំងភេសជ្ជៈកំប៉ុង ឬដបគ្រប់ប្រភេទ មានដាក់សារធាតុគីមី និងហួសកាលបរិច្ឆេទប្រើប្រាស់ជាដើម ត្រូវផ្ដល់ព័ត៌មាន ឲ្យបានឆាប់ មកកាន់មន្ត្រីកាំកុងត្រូលខេត្តព្រះសីហនុ តាមរយៈលេខ៖ ០៩៨ ៥៥៥ ៦៦៦- ០១៧ ៤៤ ៣៧ ៣៧ និង ០១២ ៩៤៦ ០៤៦៕