Thursday, December 15, 2016

សិប្បករ​ផលិត​ក្អម​ឆ្នាំង​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង​ត្អូញ​ថា​ពិបាក​រក​ដី​ស្អិត​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង


អាចម៍​ដី​យក​ពី​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស នៅ​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី ឃុំ​ស្រែថ្មី ស្រុក​រលាប្អៀរ ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១៤ ខែ​ធ្នូ ឆ្នាំ​២០១៦។ RFA/Chin Chetha


សិប្បករ​ផលិត​ក្អម​ឆ្នាំង និង​កសិករ​ឡើង​ភ្នំ​ជីក​ដី​ស្អិត ឬ​ដី​ស្កាត​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​ដើម្បី​លក់ ត្អូញត្អែរ​ថា ប្រភេទ​ដី​សិប្បកម្ម​នេះ​លំបាក​រក​ជាង​មុន ហើយ​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ។ ពួក​គេ​អះអាង​ថា បញ្ហា​នេះ​បណ្ដាល​មក​ពី​សព្វថ្ងៃ​មាន​រោង​សិប្បកម្ម​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​ច្រើន​ជាង​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​ផលិត​វត្ថុ​អនុស្សាវរីយ៍ ដែល​ត្រូវ​ការ​អាចម៍​ដី​ច្រើន​ទ្វេដង ដើម្បី​ផលិត​ចង្ក្រាន​លក់​ឲ្យ​ទាន់​តម្រូវការ​នៅ​លើ​ទីផ្សារ។

ក្រាំងដីមាស គឺ​ជា​ភ្នំ​មួយ​ស្ថិត​នៅ​ភាគ​ខាង​លិច​ចម្ងាយ​ប្រមាណ ៣​គីឡូម៉ែត្រ​ពី​ទី​រួម​ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង។ ភ្នំ​នេះ​ពុំ​មាន​ព្រៃ​ស្រោង ឬ​ប្រភេទ​ឈើ​ប្រណីត​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ភ្នំ​នេះ​ជា​ប្រភព​ដី​យ៉ាង​សំខាន់​សម្រាប់​អ្នក​ភូមិ​រស់នៅ​ក្បែរ​នោះ និង​សិប្បករ​តាម​តំបន់​ខ្លះ​ទៀត​នៃ​ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង នាំ​គ្នា​យក​ដី​ទៅ​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង។ ក្រៅ​ពី​នេះ ពលរដ្ឋ​ក៏​ជីក​ដី​ពី​លើ​ភ្នំ​ទៅ​ប្រើ​ក្នុង​រោង​សិប្បកម្ម​ឡ​ឥដ្ឋ និង​សិប្បកម្ម​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​ទៀត​ផង។

កសិករ​ជីក​ដី​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​លក់​ឲ្យ​អ្នក​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី ម្នាក់​ដែល​ឡើង​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស ញឹកញាប់ លោក សូរ សូល មាន​ប្រសាសន៍​ថា បច្ចុប្បន្ន​មាន​មនុស្ស​យ៉ាង​តិច ១០​នាក់​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ដែល​ឡើង​លើ​ភ្នំ​ជីក​ដី​លក់។ តម្រូវការ​ដី​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​កុលាលភាជន៍​តិចតួច​ប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែ​ដី​ដែល​ជីក​បាន​ភាគច្រើន គឺ​យក​ទៅ​ប្រើប្រាស់​ក្នុង​រោង​ធ្វើ​ចង្ក្រាន ដែល​កាល​ពី​ដើម ដី​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​យក​ពី​ទន្លេ​មក​លាយ​ប៉ុណ្ណោះ៖ «មុន​ដី​មាន​នៅ​ក្រោម ឥឡូវ​ដី​ទាល់​តែ​ឡើង​ទៅ​រក​លើ ហើយ​ដី​ម៉ា​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​មិន​សូវ​ចុះ​ប៉ុន្មាន​ទេ ប៉ុន្តែ​ដី​យក​ទៅ​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​ច្រើន​ជាង។ ឥឡូវ​ដី​ធ្វើ​ចង្ក្រាន គេ​យក​ដី​ហ្នឹង​ដែរ»។

លោក​បញ្ជាក់​ថា បើ​មាន​សិប្បករ​ណា​កុម្ម៉ង់​ដី​ស្អិត ឬ​ដី​ស្កាត​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​ភ្លាមៗ​នោះ លោក​រក​មិន​បាន​ភ្លាម​ឡើយ ដ្បិត​ផ្ទះ​លោក​នៅ​ក្បែរ​ភ្នំ។ លោក​ត្រូវ​ចំណាយ​ពេល​ជីក​លុង​ដី​នៅ​ចង្កេះ​ភ្នំ​ដោយ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន ព្រោះ​រណ្ដៅ​ជីក​យក​ដី​ស្អិត ឬ​ដី​ស្កាត​នោះ កាន់​តែ​ជ្រៅ​កាន់​តែ​មាន​គ្រោះថ្នាក់ ជាពិសេស​នៅ​រដូវ​វស្សា។ លោក​ថា បើ​មាន​រណ្ដៅ​យក​ដី​ស្រាប់ ហើយ​លោក​អាច​ដឹក​បាន​មួយ ឬ​ពីរ​រទេះ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ។

អ្នក​រក​ស៊ី​ជីក​ដី​លក់ និង​សិប្បកម្ម​នៅ​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី បាន​ប្រើ​ចបជីក ឬ​ចបកាប់ និង​ដែក​ត្បែង​ជីក​លុង​យក​ដី​ទៅ​ប្រើប្រាស់​ពី​តាម​ចង្កេះ​ភ្នំ ក្រោយ​ដី​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​ត្រូវ​គេ​ជីក​យក​អស់​នៅ​តាម​ជើង​ភ្នំ។

លោក សូរ សូល ថា​លោក​បាន​ដំឡើង​ថ្លៃ​ដី​ក្នុង​មួយ​រទេះ​គោ​ពីរ​ម៉ឺន​រៀល ដោយ​កាល​ពី​មុន​លោក​ធ្លាប់​លក់​តែ​មួយ​រទេះ ១​ម៉ឺន ៥​ពាន់​រៀល​ប៉ុណ្ណោះ។ រាល់​ថ្ងៃ លោក​ត្រូវ​ដឹក​ដី​លក់​ឲ្យ​គេ​ផង និង​ទុក​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​ខ្លួន​ឯង​ផង។ លោក​ចង់​ឲ្យ​អាជ្ញាធរ​គ្រប់គ្រង​ការ​ប្រើប្រាស់​ដី​សិប្បកម្ម​នេះ​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ ដោយ​កុំ​ឲ្យ​មាន​មនុស្ស​ហ៊ុមព័ទ្ធ​ធ្វើ​កម្មសិទ្ធិ​ផ្ដាច់​មុខ ឬ​ប្រើ​គ្រឿងចក្រ​កាយ​យក​ដី៖ «ទេ! សព្វថ្ងៃ​ចេះ​តែ​ខ្លាច​តែ​បាត់បង់​ដី​ហ្នឹង មិន​ដឹង​ទៅ​រក​ដី​ណា​ធ្វើ ព្រោះ​ក្អម​ឆ្នាំង បើ​យក​ដី​ទន្លេ​ធ្វើ​ធ្វើ​អត់​កើត​ទេ បើ​ចង្ក្រាន​គេ​ធ្វើ​កើត។ អូ! មនុស្ស​ទៅ​រក​ដី​ច្រើន ទៅ​លើ​ភ្នំ​អត់​ដល់​កំពូល​ទេ ត្រឹម​ចង្កេះ​ភ្នំ​ល្មម​ឡើង​មួយ​ហត់​ដែរ ហើយ​យើង​ជីក​យក​ដែក​បុក និង​តា​សេះ​ជីក​ទៅ​ជម្រៅ​ប្រហែល​មួយ​ម៉ែត្រ​ដល់​ដី​ហ្នឹង​ហើយ»។

ចង្ក្រាន និង​​ឆ្នាំង​ផលិត​ពី​អាចម៍​ដី​យក​ចេញ​ពី​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស នៅ​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី ឃុំ​ស្រែថ្មី ស្រុក​រលាប្អៀរ ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១៤ ខែ​ធ្នូ ឆ្នាំ​២០១៦។ RFA/Chin Chetha

សកម្មភាព​ជីក​យក​ដី​ពី​លើ​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស ទៅ​ប្រើប្រាស់​បាន​កើន​ឡើង​ពី​មួយ​ថ្ងៃ​ទៅ​មួយ​ថ្ងៃ ប៉ុន្តែ​ចំនួន​អ្នក​ផលិត​ក្អម​ឆ្នាំង​មាន​ការ​ថយ​ចុះ ខណៈ​ដែល​គ្រួសារ​មួយ​ចំនួន​បាន​ងាក​មក​ផលិត​ចង្ក្រាន និង​វត្ថុ​អនុស្សាវរីយ៍​អំពី​ដី​ជំនួស​វិញ។ ការ​ផលិត​ចង្ក្រាន​ត្រូវ​ការ​អាចម៍​ដី​ច្រើន​ជាង​ការ​ផលិត​ក្អម​ឆ្នាំង​ទ្វេដង ទៅ​តាម​ទំហំ​ចង្ក្រាន​នីមួយៗ ដោយ​ក្នុង​ចង្ក្រាន​តូច​ល្មម​មួយ ត្រូវ​ប្រើ​ដី​លើស​ក្អម ឬ​ឆ្នាំង​ពី ៣​ទៅ ៥​ដង។

ម្ចាស់​រោង​សិប្បកម្ម​ចង្ក្រាន​ម្នាក់​នៅ​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី ឃុំ​ស្រែថ្មី ស្រុក​រលាប្អៀរ លោកស្រី រឿង លាភ មាន​ប្រសាសន៍​ថា ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ លោកស្រី​ត្រូវ​ការ​ដី​ស្កាត និង​ដី​ស្អិត​សម្រាប់​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​ដប់​ឡាន ចំណុះ​ប្រហែល​ពីរ​តោន ដោយ​ក្នុង​មួយ​ឡាន លោកស្រី​ទិញ​គេ​តម្លៃ ៤​ម៉ឺន​រៀល។ លោកស្រី​ទទួល​ស្គាល់​ថា ការ​ផលិត​ចង្ក្រាន​ពិត​ជា​ចំណាយ​ដី​ច្រើន​ជាង​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​កុលាលភាជន៍​ទ្វេដង​មែន៖ «ចំណេញ​តិច​ដែរ ព្រោះ​យើង​ទិញ​គេ​សព្វគ្រប់​អ៊ីចឹង​ទៅ​ណា ចំណាយ​ទៅ​លើ​កម្មករ​ផង។ លោក ជិន ជេដ្ឋា៖ ពី​មុន​ឮ​ថា​យក​ដី​ទន្លេ​ធ្វើ​កើត ហើយ​ម៉េច​ទៅ​បាន​យក​ដី​ភ្នំ​ឥឡូវ​នេះ? គេ​ធ្វើ​តើ! ធ្វើ​កើត​គេ​លាយ​ដី​ទន្លេ​ចំណេញ ប៉ុន្តែ​រោង​ខ្ញុំ​នេះ​អត់​ដែល​លាយ អត់​ដែល​ទិញ​យក​មក​ធ្វើ​ផង»។

លោកស្រី រឿង លាភ កម្រ​ទិញ​ដី​តាម​រទេះ​គោ​ដែល​ជីក​ដឹក​ចេញ​ពី​លើ​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស ណាស់ ព្រោះ​លោកស្រី​ថា​អាចម៍​ដី​បាន​តិច ហើយ​យឺត​ពេល ទើប​លោកស្រី​សុខ​ចិត្ត​ទិញ​ដី​តាម​ឡាន​ពី​តំបន់​ផ្សេង។ ប្រភព​ដី​ស្អិត​សម្រាប់​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​ចង្ក្រាន មិន​មែន​មាន​តែ​នៅ​លើ​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​នៅ​ភ្នំ​ដទៃ​ទៀត​ក្នុង​ស្រុក​រលាប្អៀរ ដូចជា​ភ្នំ​ត្រោក និង​ភ្នំ​ភ្លង ជាដើម ក៏​មាន​ដី​ស្អិត​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​បាន​ដែរ។

ទោះ​បី​ជា​យ៉ាង​ណា អ្នក​ផលិត និង​អ្នក​ទិញ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​វត្ថុ​អនុស្សាវរីយ៍​ដែល​ផលិត​ពី​ដី​អះអាង​ថា មាន​តែ​ប្រភព​ដី​ចេញ​ពី​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស មួយ​គត់​ដែល​ក្អម ឬ​ឆ្នាំង​មាន​ពណ៌​ផ្លេក និង​ក្រហម​ល្អ​ពេល​ដុត​រួច។

ចំណែក​សិប្បករ​ផលិត​ក្អម និង​ឆ្នាំង លោកស្រី សួន សាប់ ឲ្យ​ដឹង​ថា លោកស្រី​ចេះ​ធ្វើ​ក្អម​តាម​ឪពុក​ម្ដាយ​តាំង​ពី​អាយុ ១២​ឆ្នាំ ហើយ​រហូត​មក​ដល់​លោកស្រី​អាយុ ៦៨​ឆ្នាំ​នេះ លោកស្រី​នៅ​តែ​បន្ត​ធ្វើ ដើម្បី​រក​ប្រាក់​ចិញ្ចឹម​ជីវិត។ លោកស្រី​ពុំ​មាន​លទ្ធភាព​ទិញ​ដី​តាម​ឡាន​ម្ដង​ច្រើនៗ​មក​ធ្វើ​ក្អម ឬ​ឆ្នាំង​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​រយៈពេល​មួយ​ខែ ឬ​ពីរ​ខែ​ម្ដង លោកស្រី​ត្រូវ​ទិញ​ដី​ស្កាត និង​ដី​ស្អិត​មួយ​រទេះ​គោ​សម្រាប់​ធ្វើ៖ «ពិបាក​ដូច​តែ​គ្នា​ហ្នឹង ពី​ខ្ញុំ​នៅ​ក្មេង​ចូល​កាប់​ចូល​អី​ទៅ ឥឡូវ​ខ្ញុំ​ចាស់​ហើយ ខ្ញុំ​សូវ​អត់​ហ៊ាន​ចូល​ទេ។ ទិញ​គេ​ធ្វើ​បន្តិចៗ​តាម​កម្លាំង​ទៅ»។

ទាក់ទង​នឹង​ការ​ប្រើប្រាស់​ដី​នេះ មេ​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី លោក ឡេង ហេង បញ្ជាក់​ថា បច្ចុប្បន្ន​ប្រភេទ​ដី​ស្អិត​គេ​លែង​រក​បាន​ទៀត​ហើយ​នៅ​តាម​ជើង​ភ្នំ​ក្រាំងដីមាស ប៉ុន្តែ​ប្រភេទ​ដី​ស្កាត​នៅ​តែ​អាច​រក​បាន។ លោក​ថា អាជ្ញាធរ​មិន​ដែល​ហាមឃាត់​ពលរដ្ឋ​ក្នុង​ការ​ជីក​ដី​ដោយ​កម្លាំង​មនុស្ស​យក​ទៅ​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង ឬ​លក់​ដូរ​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​បើ​មាន​គ្រឿងចក្រ​ចូល​កាយ​យក​ដី​ស្អិត ឬ​ឈូស​ព្រៃ នឹង​ត្រូវ​ហាមឃាត់៖ «អា​ហ្នឹង​ឡើង​ខិត​លើ​បាន​មាន នៅ​ក្រោម​អស់​ហើយ អត់​មាន​ដី​ឆ្នាំង​ទេ មាន​ដែរ​តែ​ដី​ស្កាត។ ដី​ស្កាត​ហ្នឹង​យក​មក​ធ្វើ​ចង្ក្រាន។ រដ្ឋ​អត់​មាន​ហាមឃាត់​ដែរ បើ​ចូក​ជា​ដៃ​មាន​អ្នក​ណា​ទៅ​ឃាត់​អត់​ទេ ព្រោះ​ប្រជាជន​យក​ដោយ​ដៃ​បាន​ប៉ុន្មាន ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​បាន​មួយ​រទេះ​អី​ហ្នឹង»។

អ្នក​ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី ខេត្ត​កំពង់ឆ្នាំង មាន​អ្នក​ផលិត​ក្អម​ឆ្នាំង ចង្ក្រាន និង​វត្ថុ​អនុស្សាវរីយ៍​ពី​ដី​ច្រើន​ជាង​គេ​នៅ​ទូទាំង​ខេត្ត។ ភូមិ​អណ្ដូងឫស្សី មាន​ពលរដ្ឋ​សរុប ៤០៣​គ្រួសារ ក្នុង​នោះ​គ្រួសារ​ដែល​ធ្វើ​ក្អម​ឆ្នាំង​មាន​ប្រហែល ៤០​គ្រួសារ ផលិត​វត្ថុ​អនុស្សាវរីយ៍ ១៥០​គ្រួសារ។ ក្រៅ​ពី​នេះ ពួក​គេ​សម្រុក​ធ្វើ​ចង្ក្រាន​លក់​ដុំ និង​រាយ​នៅ​តាម​ផ្ទះ ដោយ​ពឹង​ផ្អែក​លើ​ដី​ស្អិត និង​ដី​ស្កាត​ពី​លើ​ភ្នំ​មក​ផលិត​រាល់​ថ្ងៃ៕

No comments:

Post a Comment